Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve Švýcarsku se přes Vánoce nelyžovalo? Omyl, většina středisek fungovala

Světová i česká média sice před Vánocemi psala, že Švýcarsko končí kvůli koronavirové situaci s lyžováním, neboť mnoho kantonů zavřelo své sjezdovky. Na místě jsme ověřili, jak zavádějící to byla informace...
Aletsch arena

Aletsch Arena, středně velký lyžařský areál Švýcarska, hlásil k 27. 12. v provozu 33 lanovek z 35. Z celkového počtu 124 km sjezdovek fungovala asi polovina. U páteřních lanovek se tvořily docela fronty a sjezdové tratě zdaleka nebyly poloprázdné. Ne, to není informace z loňských Vánoc, ale aktuální zpráva. Podobně na tom byla velká většina známých švýcarských zimních center, kde se v sobotu 26. 12. střídaly turnusy.

Světová i česká média sice 19. 12. psala, že Švýcarsko končí kvůli koronavirové situaci s lyžováním, informace to však byla chybná. Devět švýcarských kantonů (z celkového počtu 26) skutečně oznámilo, že od 22. prosince zavírá své areály, chyběly však mezi nimi kantony Valais, Bern, Graubünden a Vaud.

A právě v tom byl zakopaný pes. Tyto čtyři kantony totiž představují 80 procent „velkého“ švýcarského lyžování. Ve světoznámých areálech Zermatt, Saas Fee, 4 Vallées (Verbier, Veysonnaz…), Portes du Soleil, Crans Montana, Val d´Anniviers (Grimentz-Zinal), Villars, Gstaad, Grindelwald, Wengen, Mürren, Laax, Adelboden, Arosa - Lenzerheide, Sv. Mořic, Davos – Klosters, Samnaun i v již zmíněné Aletsch Areně se lyžovalo dál i přes vánoční svátky.

Kromě Švýcarů přijížděli i zahraniční hosté z „bezpečných“ zemí, hlavně Němci, Nizozemci, Belgičané, ale také Češi, kteří dostali povolení přijíždět bez testů i karantény už 14. prosince. Švýcarsko tak ve změti více či méně ponurých zpráv o dalším růstu koronavirové nákazy se stalo prakticky jedinou oázou pro milovníky zimních sportů. Ovšem ne vždy a pro všechny. Stovky Angličanů, kteří přiletěli minulou sobotu do střediska Verbier v 4 Vallées, aby utekli před nákazou a novou mutací koronaviru, museli okamžitě zůstat v karanténě.

Někomu možná celkový švýcarský přístup připadá trochu šílený a neodpovědný. Zejména Německo a Francie daly najevo určitou nelibost, před možným cestováním svých občanů do švýcarských Alp. Přímo na místě, v již zmíněné Aletsch Areně, to však nevypadalo, že by Švýcaři chtěli zachovat svůj významný byznys bez ohledu na zdraví tisíců lidí. I čeští lyžaři na sjezdovkách, lanovkách, v restauracích, barech i hotelech narazili na důkladně promyšlený a nastavený systém ochrany zdraví.

U páteřní sedačky Moosfluh v Riederalpu, ve výšce asi 1900 m byla fronta k lanovce omezena už 50 m před nástupem ochrannými plůtky a lany tak, že se vedle sebe vešli maximálně dva lyžaři. Jinde se zas fronta klikatila jako had. Ještě před tím několik cedulek v němčině, francouzštině a angličtině upozorňující na povinné nošení roušek jak ve frontě, tak na lanovce i při výstupu. Prostě všude tam, kde se zvýšila koncentrace lidí.

Lyžaři si mohli sundat roušku jen na sjezdovce a vlekaři na to dosti přísně dohlíželi. David Kestens z místního turistického úřadu upozornil, že právě vlekaři měli vysokou motivaci ihned zasáhnout, případně při opakujícím se přestupku odebrat i skipas. To proto, že byli sami zainteresování na udržení příznivé situace, a tím i životně důležitého byznysu.

K dispozici v areálu byly i speciální lyžařské „roury“ na krk a obličej s kapsou, do níž se vkládala malá rouška.

Kapacita kabinek byla omezena na 2/3, ale i na sedačky si lyžaři sedali tak, aby se netlačili k sobě. V Aletsch Areně, která je atraktivní zejména výhledy na obří Aletschský ledovec a bydlením ve třech horských osadách ve výšce cca 1900 až 2000 m, zůstaly během vánočních svátků otevřené i restaurace a bary a to do 22:00 hod. Ale opět tam platila opatření – maximálně 4 lidé u stolu, u vstupu povinná desinfekce. Teprve 27. prosince nařídila kantonální vláda ve Valais v tomto i dalších střediscích restaurace a bary uzavřít. Otevřená mohla zůstat výdejní okénka. Hotely fungovaly dál, stejně jako hotelové restaurace, ale jen pro vlastní hosty.

V každém kantonu se opatření trochu lišila a Švýcaři by si proto mohli stěžovat na zmatek v nařízeních. Systém ale funguje tak, že pokud vláda nevyhlásí v celé zemi nouzový stav, dává jen doporučení a jednotlivé kantony si rozhodují samy, jak se k situaci postaví. Někdy se mohou lišit i opatření v rámci jednoho kantonu, ale podle toho, jakou se kde mluví řečí. Jednotlivá opatření se revidují cca vždy po týdnu, ale razantní změna situace, například zaplněná lůžková kapacita v nemocnicích koronavirovými pacienty, může přinést i prakticky okamžité razantní opatření.

A jak probíhal tranzit přes Německo a Rakousko? V Německu nic, tam jsou jen namátkové kontroly, Rakušané na hranici stáhli provoz ke kontrole, která se jen ptala, kam kdo jede a proč. Když slyšeli, že do Švýcarska na lyže, jen pokynuli rukou.

Autor: Dana Emingerová | čtvrtek 31.12.2020 11:34 | karma článku: 19,44 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Dana Emingerová

Jak Evka snědla tátovi Arnoštovi kus románu

Přestavuju si Arnošta Lustiga, jak si na obláčku listuje novou knížkou o sobě. Jmenuje se Arnoštova cesta a vtipně s nadhledem provází životem slavného spisovatele.

9.2.2024 v 15:24 | Karma: 14,17 | Přečteno: 330x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Happy Birthday

17. listopadu 1989 byl pátek. Ještě ráno to byl takový obyčejný pošmourný den. Pamatuješ si to naprosto přesně, protože v ten pátek, kdy začala „Sametová revoluce“, umřelo dítě.

17.11.2022 v 9:20 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1868x | Diskuse| Osobní

Dana Emingerová

V houbařské pasti

Omámeni mochomůrkou hlízovitou jsme se srovnávali s možností, že nám třeba zbývá už jen pár hodin života...

15.8.2022 v 8:24 | Karma: 27,56 | Přečteno: 2986x | Diskuse| Společnost

Dana Emingerová

V osmadevadesáti odešla Hana, statečná sestra Arnošta Lustiga

Stojím v Truhlářské ulici v centru Prahy před domem číslo 20. Tady žil po válce spisovatel Arnošt Lustig se svou maminkou a starší sestrou Hanou. Zvoním ve třetím poschodí u dveří s vizitkou Hana Hnátová. Je jaro roku 2011...

6.8.2022 v 12:44 | Karma: 38,78 | Přečteno: 4429x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Za střípky z úsvitu českých dějin vděčíme rodinným vraždám

O počátcích českého státu bychom nevěděli nic, kdyby Boleslav nedal zabít knížete Václava a Drahomíra nedala zavraždit Ludmilu a kdyby se obě tyto oběti nezařadily do zástupu svatých. O světcích se totiž musely psát legendy...

23.1.2022 v 13:53 | Karma: 20,24 | Přečteno: 603x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 14,17
  • Průměrná čtenost 2325x
Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Seznam rubrik