Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník z cesty přes půl světa

Je to skvělý nápad a strhující poslech. Yakeen J. Helus se svou ženou vloni projeli za čtyři měsíce Sibiř až do Mongolska a jižní cestou přes Kazachstán a Turecko se vrátili zpět. Natočili o tom tříhodinové vyprávění na CD.

Yakeen získal svou přezdívku zřejmě někde u jihoamerických Indiánů, když pomocí tajemné halucinogenní ayawasky pronikal během šamanského obřadu do "samotné podstaty bytí". V každém případě od té doby hodně změnil svůj způsob života a začal ještě víc cestovat a hodně psát. Má svůj yakovo.blog.cz a píše skvěle. A ještě lépe umí své dramatické příběhy číst. Předvádí to totiž pravidelně na mých kurzech tvůrčího psaní ve svých povídkách.

Jeho poslední nápad nahrát cestopisný seriál na zvukový nosič je proto geniální. Audioblog o cestě přes 17 zemí (např. Rusko, Mongolsko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Uzbekistán, Arménii, Gruzii a Turecko) shrnul do třiceti napínavých kapitol. Ve svém starém, pro přespání upraveném mistubishi cestovatelský pár překonal od července do října 33 595 km za 120 dní.

Yakeenovo vyprávění však nelíčí jen krásy a strasti této poutě. Každý díl má příběh i jakýsi filozofický přesah, což je další dimenze, kterou se Deník z cesty přes půl světa liší od obvyklých cestovatelských zápisků. Představu si můžete udělat třeba z kapitoly o cestě Tádžikistánem, která se jmenuje Hanzelka a Zikmund, Satya a Yakeen:

Posledních pět dní jsme jeli po hranici s Afganistánem. Z naší strany jsme mohli snadno obdivovat a fotit afgánské vesničky, často na vzdálenost pár desítek metrů. Jen si to představte. Jedno údolí, jeden lid - Vachánci. Geopolitické zájmy dvou mocností, Ruska a Anglie, je před sto lety rozdělily a znemožnily jim se stýkat. A povedlo se. Rusy převychovávaní Vachánci píší azbukou a znovu objevují víru v Alláha. Vachánci na druhé straně píší písmem arabským a mešitu mají v každé malé vesničce. Muži tam nosí šamír a kamíz, dlouhou bílou košili a kalhoty, na hlavě občas turban, či fez. Sousedi na naší straně kalhoty sako, ti mladší džíny a triko. A pak autor přidává portrét osmdesátiletého Odinmammada Mirzajeva, který je zřizovatelem a průvodcem malého mueza ve vesničce Namadgut ve Vachánském údolí.

 

Pan Mirzajev pochází z bohaté rodiny. Jeho dědeček byl hned po příchodu bolševiků zatčen a zemřel ve vězení v Taškentu. Jeho otec, jako syn boháče zemřel v Gulagu na Sibiři. Pozoruhodné je, že i s touto kádrovou minulostí mladý Odinmammad mohl v padesátých letech vystudovat v Dušanbe. Tam se seznámil se svou ženou. Oba byli celý život kantoři. Ona učila matematiku, on biologii a chemii. Jeho žena zemřela v roce 2003, o dva roky později si on otevřel muzeum života ve Vachánském údolí.Když učil v Chorogu, potkal se s Hanzelkou a Zikmundem, kteří tam tehdy projížděli. Říkal: "Já už potkal jednou Čechy, co tu byli autem. To bylo po válce. Tatra se jmenovaly ty jejich auta. Jeden byl Zikmund a ten druhej... No nemůžu si vzpomenout.""Henzelka?" Napověděli jsme s posvátnou úctou. "Da, Chanzelka!" zněla odpověď.V malinkém muzeu měl všelicos. Od držáku na louče, kterými si ještě jako dítě svítil, přes hudební nástroje, až po bustu Lenina. S jeho rodinnou historií je zajímavé, že říkal: "Děduška Lenin nám dal všechno. Školy, vzdělání, nemocnice i silnice. No, byl pro chudý, pro bohatý ne."Yakeen a jeho žena Satya teď spolu obrážejí cestovatelské festivaly a na svých přednáškách shrnují:Za 120 dní jsme spali 1x v jurtě, 7x v hotelu, jednou v kajutě lodi, jednou v bytě přátel a 110 krát v autě. 16 dní ze 120 jsme zůstali na jednom místě. Pohybovali jsme se v nadmořských výškách 0 až 4655 metrů nad mořem, a po cestě jsme přejeli 8 časových pásem. Během celodenní jízdy (od východu do západu slunce) jsme ujeli různé množství kilometrů podle terénu. Nejméně za jeden den v Mongolsku - 89 km, a nejvíc 788 km v Rusku. Opatřovali jsme si víza do 6 zemí a vydali za ně 24 154 Kč. Platili jsme v 16 měnách. Byli různě drahé. Nejdražší bylo samozřejmě Euro a po něm Ázerbajdžánský Manat za 13, 85 Kč. Nejlevnější byl Uzbecký sum, za korunu jich bylo 333. V této měně byla také bankovka s největší nominální hodnotou: 50.000 UZS! Cesta překonala všechna naše očekávání a naopak nenaplnila žádné naše obavy.

 

CD vyšlo vlastním nákladem a prodává se jen na přednáškách cestovatelů či přímo u autorů (https://povidanizcest.webnode.cz/cd-denik-z-cesty-pres-pul-sveta/).Je prima, že mimo hlavní proud vznikají takhle zajímavé projekty.

Yakeen a Satya

 

Autor: Dana Emingerová | pondělí 2.4.2018 12:10 | karma článku: 11,81 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Dana Emingerová

Jak Evka snědla tátovi Arnoštovi kus románu

Přestavuju si Arnošta Lustiga, jak si na obláčku listuje novou knížkou o sobě. Jmenuje se Arnoštova cesta a vtipně s nadhledem provází životem slavného spisovatele.

9.2.2024 v 15:24 | Karma: 14,17 | Přečteno: 330x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Happy Birthday

17. listopadu 1989 byl pátek. Ještě ráno to byl takový obyčejný pošmourný den. Pamatuješ si to naprosto přesně, protože v ten pátek, kdy začala „Sametová revoluce“, umřelo dítě.

17.11.2022 v 9:20 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1868x | Diskuse| Osobní

Dana Emingerová

V houbařské pasti

Omámeni mochomůrkou hlízovitou jsme se srovnávali s možností, že nám třeba zbývá už jen pár hodin života...

15.8.2022 v 8:24 | Karma: 27,56 | Přečteno: 2986x | Diskuse| Společnost

Dana Emingerová

V osmadevadesáti odešla Hana, statečná sestra Arnošta Lustiga

Stojím v Truhlářské ulici v centru Prahy před domem číslo 20. Tady žil po válce spisovatel Arnošt Lustig se svou maminkou a starší sestrou Hanou. Zvoním ve třetím poschodí u dveří s vizitkou Hana Hnátová. Je jaro roku 2011...

6.8.2022 v 12:44 | Karma: 38,78 | Přečteno: 4429x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Za střípky z úsvitu českých dějin vděčíme rodinným vraždám

O počátcích českého státu bychom nevěděli nic, kdyby Boleslav nedal zabít knížete Václava a Drahomíra nedala zavraždit Ludmilu a kdyby se obě tyto oběti nezařadily do zástupu svatých. O světcích se totiž musely psát legendy...

23.1.2022 v 13:53 | Karma: 20,24 | Přečteno: 603x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Soud zrušil odsouzení Weinsteina za sexuální delikty, nařídil nový proces

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 14,17
  • Průměrná čtenost 2325x
Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Seznam rubrik