Dana Emingerová

Šachy podle Cimrmana - vítězství v turnaji bez krále

11. 08. 2017 19:00:54
Můj osmdesátiletý tatínek objevil po Cimrmanech dalšího českého borce, který dokázal vyhrát mezinárodní šachový turnaj s králem, který se ztratil z šachovnice.

Podívejte se na "rozhodující výhru velmistra Krejčího" z níže uvedeného obrázku. Podle šachových hrátek Lidových novin z 1. srpna i Jiří Krejčí (s bílými figurkami) porazil během letního turnaje Czech Open indického šachového velmistra Gopala. Jenže podle obrázku vyhrál, aniž by se bílý král vyskytoval na šachovnici. Jako Jára Cimrman, tak i Krejčí zaznamenal ojedinělý "aut v dějinách šachu".

Ve hře Posel z Liptákova se v přednášce o Cimrmanových sportovních úspěších praví: "Šachová literatura neuznala za vhodné zařadit Cimrmana do seznamu světových velmistrů, ačkoli jedině on dokázal vyvést z rovnováhy tak neotřesitelného šachistu, jakým byl Capablanka, když mu při jeho simultánce v Madridu hrozil dvojitým šachem, což velmistra znervóznilo natolik, že ohlásil tah na G 12, čímž se ocitl zcela mimo šachovnici, a zaznamenal tak vlastně první aut v dějinách šachu."

Můj tatínek vyučuje své vnuky už léta hře v šachy a pravidelně s nimi řeší šachové úlohy z Lidových novin. Všichni se tentokrát svorně podivovali, v čem spočívá unikátní kouzlo publikované šachové hádanky...

Postaral se o ni zřejmě tiskařský šotek či nepozorný grafik. Možná bude mít jednou tato rarita sběratelskou hodnotu "Modrého Mauricia".

Černý král
KrálBílý král
Černá dáma
DámaBílá dáma
Černá věž
VěžBílá věž
Černý střelec
StřelecBílý střelec
Černý jezdec
JezdecBílý jezdec
Černý pěšec
PěšecBílý pěšec
Autor: Dana Emingerová | karma: 19.85 | přečteno: 1731 ×
Poslední články autora