Můj stoletý dědeček Jaromír

14. 02. 2014 9:03:00
Když se můj děda Jaromír dožil sta let, pravil, že „teď mu táhne na dvě stě“ a žil dál.
Můj stoletý dědeček
Můj stoletý dědečekMiroslav Zajíc

Pamatuji si, jak ke konci totalitní éry začali kapat generální tajemníci v Rusku rychle za sebou jako mouchy. Tehdy jsem se dědy ptala, kolik vlastně už těch ruských potentátů ve svém životě přežil.

„No, když jsem přišel do zajetí,“ zasmál se bývalý dezertér Rakousko-uherské armády. „Tak to v Rusku ještě nevládl ani Lenin.“

A pak vyprávěl, jak s legionáři táhli na Jekatěrinburg. A kvůli tomu tam rychle popravili cara Mikuláše i s celou jeho rodinou, aby je Češi náhodou neosvobodili.

Lidojedi a sněžná žena

Když jsem začala brát rozum, mému dědovi Jaromírovi už táhlo na osmdesátku. Přesto jsme si spolu strašně padli do noty. Kdykoliv něco vyprávěl, visela jsem mu na rtech. Milovala jsem jeho historiky z ruského zajetí. Nejen jak legionáři obsadili Sibiř a málem vysvobodili cara Mikuláše, ale i jak děda potkal sněžnou ženu či vyjednával s lidojedy na Borneu.

Legionář Jaromír Eminger
A také o tom, jak jel za první republiky na výzvědnou misi do Ameriky. Můj dědeček Jaromír byl totiž uznávaný prvorepublikový vynálezce s mnoha patenty. A právě jeho poslalo ministerstvo dopravy do Detroitu k Fordovi studovat fordismus, jak říkal – tedy pásovou výrobu aut, kterou pak zaváděl v Mladé Boleslavi. Jenže jeho slibná kariéra skončila, když zemi obsadili nacisté.

Jako bývalého legionáře ho na začátku druhé světové války okamžitě předčasně penzionovali a po válce a po komunistickém puči v únoru 1948 ho ze stejného důvodu poslali na odpočinek i komunisti.

A tak můj stoletý děda prožil půl života, tedy padesát let v důchodu... a občas se smál, že právě on, tím, jak si naplánoval život až do sta let, položí komunismus na lopatky.

Bylo mu skoro pětadevadesát, když ovdověl. Po babiččině smrti jsem ho ně kolikrát provázela na setkání jeho gymnaziální třídy. Víte, jak hořkomléčně chutná takový třídní sraz tři čtvrtě století po maturitě?

Třídní sraz tři čtvrtě století po maturitě

Přijeli jsme do Lounského gymnázia a děda mi vyprávěl, jak se na ně nad školní katedrou mračil portrét... Víte koho? Hádejte! Žádného komunistického pohlavára, dokonce ani Masaryka ne. Ale císaře France Josefa.

„Klucí!“ vykřikl, když uviděl své dva pětadevadesátileté spolužáky. Pak zjistil, že jeden stařík špatně slyší, druhý skoro nevidí, a špitl přes rameno směrem ke mně: „Jsou dost vetchý, co?“ jako by si chtěl v závodě, zvaném dlouhý život, potvrdit své šance na vítězství.

Koláž Davida Vávry
„Před reálkou lejno leží, všichni kantoři tam běží, fyzik Řahoun točí klikou, zkouší lejno elektrikou,“ prozpěvovali si ti dědulové, co si říkali kluci.

Pak mi líčili, jak když jim bylo asi osmdesát, potkali svého učitele latiny a zvali ho na společný flám. A on na to: „Děti, děti, snad příště.“

Ale žádné příště už nebylo. Stejně jako další sraz osmdesát let po maturitě, neboť jediný můj děda Jaromír souboj se stovkou vyhrál.

Dědečkovo moudro k výchově dětí

Můj nejstarší syn právě oslavil dvaadvacáté narozeniny. Nosila jsem ho pod srdcem, když děda Jaromír umřel. Minuli se na tomhle světě jen o pár dnů... a děda Jaromír, než navždy zavřel oči, mi ještě stačil dát na smrtelné posteli tuhle radu: "Důležitý je, abys z toho dítěte vychovala řádného člověka a ne nějakou lidskou potvoru!"


Autor: Dana Emingerová | pátek 14.2.2014 9:03 | karma článku: 27.98 | přečteno: 1181x

Další články blogera

Dana Emingerová

Jak Evka snědla tátovi Arnoštovi kus románu

Přestavuju si Arnošta Lustiga, jak si na obláčku listuje novou knížkou o sobě. Jmenuje se Arnoštova cesta a vtipně s nadhledem provází životem slavného spisovatele.

9.2.2024 v 15:24 | Karma článku: 14.16 | Přečteno: 309 | Diskuse

Dana Emingerová

Happy Birthday

17. listopadu 1989 byl pátek. Ještě ráno to byl takový obyčejný pošmourný den. Pamatuješ si to naprosto přesně, protože v ten pátek, kdy začala „Sametová revoluce“, umřelo dítě.

17.11.2022 v 9:20 | Karma článku: 26.31 | Přečteno: 1867 | Diskuse

Dana Emingerová

V houbařské pasti

Omámeni mochomůrkou hlízovitou jsme se srovnávali s možností, že nám třeba zbývá už jen pár hodin života...

15.8.2022 v 8:24 | Karma článku: 27.45 | Přečteno: 2986 | Diskuse

Dana Emingerová

V osmadevadesáti odešla Hana, statečná sestra Arnošta Lustiga

Stojím v Truhlářské ulici v centru Prahy před domem číslo 20. Tady žil po válce spisovatel Arnošt Lustig se svou maminkou a starší sestrou Hanou. Zvoním ve třetím poschodí u dveří s vizitkou Hana Hnátová. Je jaro roku 2011...

6.8.2022 v 12:44 | Karma článku: 38.78 | Přečteno: 4425 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 9.08 | Přečteno: 593 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.61 | Přečteno: 435 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 292 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 574 | Diskuse
VIP
Počet článků 205 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2322

Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...