Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dle výkladu znalců církevního ritu byla "jen" uškrcena proto, aby prolitím její krve nebyla nezpochybnitelnou pretedentkou na blaho ergo svatořečení.

2 0
možnosti

J36i51r98i 33T71i58c97h21y

23. 1. 2022 16:03

Soucasna historicka studia naznacuji, ze to nebylo zcela tak, jak legendy popisuji. Politicky a mocensky boj mezi dvema staranami, Ludmila - Drahomira a Vaclav - Boleslav, byl resen v te dobe nasilim, spise nejaka bitka nez vrazda.

Sam Boleslav dal prenest telo Vaclava do Prahy k pohrbu v rotunde Svateho Jiri, Boleslavova dcera byla prijata papezem - tezko by prijimal dceru vraha - a stala se abatysi.

1 0
možnosti

Češi (i Moravané) mají krátké a poměrně klidné dějiny, když se to srovná třeba s Poláky, Ukrajinci nebo Rusy. Krátké jsou proto, že Slovani neměli písmo a vše bylo postupně zapomenuto. Klidné proto, že jsme byli malý národ obklopený Němci, Poláky a Uhry. Češi se postupně dostali pod vliv Němců a pak Rakušanů a tím jejich dějiny víceméně mizely a obnovily se až po roce 1918. Historici dodnes nevypátrali, odkud se české kmeny odebraly tam, kde jsme teď. Pravděpodobně to bylo někde na území dnešní Ukrajiny, Běloruska či Ruska.

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. Doporučuju přečíst si knížku Mojmíra Hampla PRO ČECHY JE NEBE NÍZKO. Připomíná věci, které na které bychom neměli zapomínat...

0 0
možnosti

Zasloužená karma. :-)R^ Sedm let jsem žil v Radotíně a údolí Berounky znám. Je moc krásné.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS