Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Unikátní literární prvotina Michala Adlera ve zralém věku

Kouzelně absurdní historky čechokanadského psychoterapeuta jsou z obou zemí. Hned v té první s názvem TAKOVÉ ŠTĚSTÍ autor popisuje, jak ke své životní lásce přišel díky okupaci v roce 1968.
Povídky a příběhy Michala Adlera

Michal Adler žije od roku 1981 v kanadském Vancouveru a pracuje jako psychoterapeut. Kniha POVÍDKY A PŘÍBĚHY je jeho literárním debutem ve zralém věku, kdy čerpá právě ze své dlouholeté terapeutické praxe.

V jedné ze svých úvodních povídek Michal Adler přiznává, že svou literární prvotinu vydal v 76 letech na popud svého staršího sourozence – známého čecho-kanadského novináře Petra Adlera:

„Sepiš to,“ pravil můj bratr, snad i trochu popuzeně, protože má za velkou nespravedlnost, že on – profesionální psavec – se musí za příběhy honit, zatímco za mnou – profesionálním naslouchačem – chodí příběhy samy. „Jen se s tím zbytečně nepárej a piš!“ (KDO BY SE S TÍM PÁRAL)

A to je právě to, co Michal Adler udělal. Jeho minipovídky s lehce melancholickým humorem připomínají historky, jaké slýcháme u ohně, v hospodě, nebo když jsme s nejlepšími kamarády na zahradě. Určitě jsou šmrncnuté hlubokým češstvím. Ač autor žije už přes čtyřicet let v emigraci, má živý jazyk, bohatou slovní zásobu a styl vyprávění, kterými nezapře své české kořeny – náš specifický humor i skepticismus. Jako by pod slupkou úvah o lásce, přátelství, stárnutí, odvaze a zahanbení zněly tóny hrabalovské, haškovské, čapkovské i poláčkovské...

Hostinský Olda už před nás rovnal první piva, vzorně natočená, s čepicí tak akorát. Jenže každý příběh má své „jenže“, „když tu“ nebo „najednou“. V našem případě to byl starý muž, který rázně vkráčel do výčepu. Někteří by snad až řekli, že do výčepu vrazil. Místní zmlkli, odsunuli pivo a jako jeden muž povstali. (KDYŽ SE DEN POVEDE)

Historky jsou z Čech i z Kanady a často bývají kouzelně absurdní. Třeba hned ta první s názvem TAKOVÉ ŠTĚSTÍ, v níž autor přiznává, jak ke své životní lásce přišel jen díky vpádu „spřátelených armád“, jak se přezdívalo sovětské okupaci v roce 1968. 

Jindy přísně vědecky založený univerzitní profesor bojuje s duchařinou či proti nekritické hyperkorektnosti ve studijní skupině budoucích kanadských psychologů, do níž se „probojovala“ – navzdory nutné znalosti základů oboru – indiánská aktivistka.

Často autor i velmi decentně vypráví, čím ho zaskočili klienti z jeho praxe. Například líčí prozření vdovy, která až v seniorském věku poznala opravdové slasti intimního života a konečně se tím vymanila z maminčiny puritánské výchovy.

 

Snad nejdéle se paní Smithová potýkala se svými pocitem hanby. Když si vzpomněla, jak zasvěceně všem vykládala, že je sex trapně přeceňovaný, a že to je jak příčina, tak i důsledek společenského úpadku, prý by se nejraději hanbou propadla. Co si tak o ní lidé asi mysleli… (CO MĚ PANÍ SMITHOVÁ NAUČILA)

 

Na mnoha povídkách je jasně vidět, že je nepíše spisovatel, ale člověk, který už dlouho nahlíží do lidských duší. Tím je knížka v tom nejlepším slova smyslu unikátní. Ať už to dělá úmyslně či nevědomě, obrací na hlavu mnohé spisovatelské příručky o stavbě příběhu. V jeho podání se totiž často žádný „dramatický oblouk“ nekoná. A přesto vyprávění skvěle graduje.

Michal Adler jako psychoterapeut totiž moc dobře ví, že život se nedovíjí v uzavřených příbězích… a konec s pointou, po kterém čtenář tak baží, nebývá ani dobrý, ani špatný. Dokonce většinou ani žádné uspokojivé rozřešení nemá.

Dodnes nevím, co jsem měl tenkrát udělat. Aby to bylo správně. A také vím, že se jistě najde chytrá hlavička, která bude přesně vědět a znát, co jsem udělat měl nebo neměl. Ať mi to raději neříká; mohla by dostat přes hubu. (DODNES NEVÍM)

A tak čtenář zírá na poslední řádky a říká si: „Co je tohle za příběh, když jsem se nedozvěděl, jak to dopadlo?!“ Ovšem přesně tak to v životě bývá. Člověk se mnohdy nedozví, co bylo správné a co nebylo. Jen ví, že se musel nějak rozhodnout.

A v tom je kniha Michala Adlera jedinečná. Vlastně jen ti nejlepší autoři chápou, že literární pravidla jsou od toho, aby se porušovala… Ovšem pod jednou zásadní podmínkou – POKUD TO FUNGUJE.

Bylo toho na mě nějak moc. Ono to asi není jen tak ubránit vědu. A ubránit se, když něco víme naprosto vědecky přesně a nezvratně. Tak jsem šel raději spát… A doufal jsem, že nebudu mít nějaký strašidelný a úzkostný sen o lidech, co mám rád. A jaký je závěr toho příběhu? Jaké z něj plyne morální poučení? Žádný závěr, žádné poučení. Poučení se odkládá na neurčito. (DUCHAŘINA)

Adlerovy příběhy prostě fungují i přesto, že si na konci skoro každé povídky říkáme: „Ty jsi lišák podšitý. Zase jsi nás doběhl, ale máš pravdu. Takhle je ten příběh přesně takový, jaký má být. Plný tajemství, štěstí i náhod. A to jsi ty díky své psychoterapeutické práci, při níž ti stovky lidí otvírají hloubky svých duší, poznal mnohem líp, než kdokoliv z nás…“

A proto to funguje. Proto je literární prvotina Michala Adlera velmi dobrá

Autor: Dana Emingerová | pátek 21.1.2022 10:39 | karma článku: 11,07 | přečteno: 265x
  • Další články autora

Dana Emingerová

Jak Evka snědla tátovi Arnoštovi kus románu

Přestavuju si Arnošta Lustiga, jak si na obláčku listuje novou knížkou o sobě. Jmenuje se Arnoštova cesta a vtipně s nadhledem provází životem slavného spisovatele.

9.2.2024 v 15:24 | Karma: 14,17 | Přečteno: 329x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Happy Birthday

17. listopadu 1989 byl pátek. Ještě ráno to byl takový obyčejný pošmourný den. Pamatuješ si to naprosto přesně, protože v ten pátek, kdy začala „Sametová revoluce“, umřelo dítě.

17.11.2022 v 9:20 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1868x | Diskuse| Osobní

Dana Emingerová

V houbařské pasti

Omámeni mochomůrkou hlízovitou jsme se srovnávali s možností, že nám třeba zbývá už jen pár hodin života...

15.8.2022 v 8:24 | Karma: 27,56 | Přečteno: 2986x | Diskuse| Společnost

Dana Emingerová

V osmadevadesáti odešla Hana, statečná sestra Arnošta Lustiga

Stojím v Truhlářské ulici v centru Prahy před domem číslo 20. Tady žil po válce spisovatel Arnošt Lustig se svou maminkou a starší sestrou Hanou. Zvoním ve třetím poschodí u dveří s vizitkou Hana Hnátová. Je jaro roku 2011...

6.8.2022 v 12:44 | Karma: 38,78 | Přečteno: 4429x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Za střípky z úsvitu českých dějin vděčíme rodinným vraždám

O počátcích českého státu bychom nevěděli nic, kdyby Boleslav nedal zabít knížete Václava a Drahomíra nedala zavraždit Ludmilu a kdyby se obě tyto oběti nezařadily do zástupu svatých. O světcích se totiž musely psát legendy...

23.1.2022 v 13:53 | Karma: 20,24 | Přečteno: 603x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 14,17
  • Průměrná čtenost 2325x
Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Seznam rubrik