S tuleními pásy v Dolomitech

26. 10. 2019 11:00:00
Na první pohled vypadá skitouring jako fyziky hodně náročný sport. Zvládne ho však každý sportovně založený člověk, který umí lyžovat.

Ještě ráno, když jsme sledovali z okna horské chaty Pederü nedostupné a vzdálené bílé štíty Dolomit, tyčící se nad jihotyrolským přírodním parkem Fanes-Sennes-Prags, zdálo se téměř absurdní, že bychom se mohli vyškrábat s lyžemi na nohou tak daleko a vysoko.

První noc jsme přespali v horské chatě Pederü, která je branou do přírodního parku Fanes-Sennes-Prags. Ještě večer jsme se vydali na jednoduchý výšlap směrem po stoupající cestě protažené rolbami. Stačí vyšlápnout 500 metrů a jste na náhorní planině Fanes proslulé krasovými útvary s kulisou zvětralých skal a zamrzlých jezírek. Tady člověka Dolomity doslova pohltí. V poledne bledé hory totiž za soumraku rozehrají podmanivou hru barev a vy vůbec nemůžete uvěřit, do jakých odstínů červené umí zapadající slunce okolní skály proměnit.

„V tom okamžiku pochopíte, proč pro Reinholda Messnera, byť jako první horolezec na světě zdolal všech čtrnáct osmitisícovek planety, jsou Dolomity nejkrásnějším pohořím na světě,“ říká horský vůdce Branislav Adamec, horolezec a velký propagátor skitouringu, který nás v Dolomitech provází.

Amatér jen těžko odhadne, kde hrozí ve volném terénu nebezpečí lavin. Je zcela zásadní najmout si do hor znalého horského vůdce, který vybere trasu přiměřenou vašim silám – po mírně zvlněných pláních či vzhůru k nejvyšším vrcholům.

„Skitouring je stále populárnější. Začít je možné v každém věku a v jakékoli kondici. Tomu se uzpůsobí tempo a výběr trasy. Je to jednodušší než se učit na běžkách. Se stoupacími pásy může být cesta vzhůru opravdu pohoda. A pak ten úžasný sjezd první lajnou v prašanu po mírných pláních do údolí...“ motivuje nás Branislav před celodenním výletem.

Chvíli po rozbřesku snídáme a plníme čutory horkým čajem. Lavinové nebezpečí je na 2. stupni z pěti, přesto máme všichni před výpravou do volného terénu povinné bezpečnostní protilavinové vybavení. Na výstroj si připínáme pípák, díky němuž nás mohou záchranáři rychle najít v lavině. V batohu s airbagem si neseme i lavinovou sondu, a vyprošťovací lopatu, kdyby naopak bylo třeba rychle pomoci zasypanému kamarádovi.

„Respekt před horami člověk musí mít stále, ale je to podobné jako v létě na túře. Jen vyměníte pohorky za lyže,“ vysvětluje Branislav Adamec. „A dolů se také bát nemusíte. Kdo umí alespoň průměrně lyžovat, zvládne i návrat dolů. Nepůjde o žádný riskantní freeride. Stačí sledovat mou stopu.“

Míříme na chatu Lavarella, kde je restaurace a další ubytování. Zavazadla nám sem veze rolba. Sice tady nemají na pokojích elektřinu, ale je to půvabné místo, ze kterého lze podnikat náročnější výšlapy – například přejít do sousedního údolí Alta Badie, anebo vylézt na některý z vrcholů – Zehnerspitze, na Pareispitze nebo na vrchol Lavarella.

Právě tam se vydáváme. Kousek nad chatou se cesta příkře zvedá. Přepínáme vázání „na vyšší patro“ a šněrujeme svah cik-cak vzhůru. V zákrutech se musí člověk zvládnout grif, aby se v prudkém svahu bezpečně otočil. Dá se to naučit, stejně jako občasné sjíždění terénních nerovností s pásy na lyžích v lehkém záklonu. Je to prima trénink, při kterém se člověk pohybuje v optimálním tepovém pásmu, spaluje tuky a posiluje svaly. Propocená tělocvična fit centra, kde třeba jenom chodíte na pásech, se vůbec nedá se zážitkem z přírody srovnat.

Vrchol se pomalu přibližuje. A vám znovu dochází, jak je úžasné dostat se na kopec vlastními silami. I já jsem léta s nepochopením pozorovala skialpinisty u kraje sjezdovky a vrhala na ně soustrastné pohledy jako na řidiče v protisměru, když na dálnici trčí v několikakilometrové dopravní zácpě. A najednou jsem to já, kdo rád šlape do kopce s „tuleními“ pásy na skluznici... Užívám si kouzlo tiché zimní krajiny, v níž nevedou žádné sjezdovky a lanovky. Na zasněžených svazích jsou vidět jen kamzičí stezky. A mně je tam – vysoko a daleko od lidského hemžení – strašně dobře.

Autor: Dana Emingerová | sobota 26.10.2019 11:00 | karma článku: 11.06 | přečteno: 186x

Další články blogera

Dana Emingerová

Jak Evka snědla tátovi Arnoštovi kus románu

Přestavuju si Arnošta Lustiga, jak si na obláčku listuje novou knížkou o sobě. Jmenuje se Arnoštova cesta a vtipně s nadhledem provází životem slavného spisovatele.

9.2.2024 v 15:24 | Karma článku: 14.16 | Přečteno: 309 | Diskuse

Dana Emingerová

Happy Birthday

17. listopadu 1989 byl pátek. Ještě ráno to byl takový obyčejný pošmourný den. Pamatuješ si to naprosto přesně, protože v ten pátek, kdy začala „Sametová revoluce“, umřelo dítě.

17.11.2022 v 9:20 | Karma článku: 26.31 | Přečteno: 1867 | Diskuse

Dana Emingerová

V houbařské pasti

Omámeni mochomůrkou hlízovitou jsme se srovnávali s možností, že nám třeba zbývá už jen pár hodin života...

15.8.2022 v 8:24 | Karma článku: 27.45 | Přečteno: 2986 | Diskuse

Dana Emingerová

V osmadevadesáti odešla Hana, statečná sestra Arnošta Lustiga

Stojím v Truhlářské ulici v centru Prahy před domem číslo 20. Tady žil po válce spisovatel Arnošt Lustig se svou maminkou a starší sestrou Hanou. Zvoním ve třetím poschodí u dveří s vizitkou Hana Hnátová. Je jaro roku 2011...

6.8.2022 v 12:44 | Karma článku: 38.78 | Přečteno: 4425 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 475 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
VIP
Počet článků 205 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2322

Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...