Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopisy babky a žabky I.

Našla jsem v krabici na půdě malou rukavici s jahůdkou. A taky dětský deníček s veršovánkou, kterou jsem kdysi napsala sama sobě: "Když jste se spolu učily, byly jsme malé žabky, vzpomeň si na mě po letech, až budem staré babky." Neměla jsem tu rýmovačku ze své hlavy, veršíky jsem opsala z deníčku své sestry. Prohlížela jsem tu maličkou rukavičku i deníček z roku 1967 a začala přemýšlet, co bych dneska chtěla té malé holce, kterou jsem kdysi dávno byla, napsat...

KolážDavid Vávra

V Praze 3. ledna 2013

Ahoj Dádo!

My dvě se jsme se nikdy osobně nepotkaly a ani se nepotkáme, ale věř, že já Tě znám dobře. Rodiče Ti říkali Dádo nebo Dádko, protože Tvoje maminka byla Dana jako Ty, tak se to muselo nějak odlišit.

Pamatuješ, jak ses v osmi letech bála, jestli už nejsi moc stará? Chtěla jsi být pořád malá. Byla jsi holčička s trochu melancholickým zasněným pohledem. A s hlubokýma očima, které se rozzářily vždycky, když Ti táta vyprávěl pohádky. Strašně ráda jsi poslouchala. Lačnila jsi po příbězích. Třeba ve vlaku, když jste jezdili na víkend k babičce, ses často vyptávala spolucestujících v kupé: „Máš děti? Bojíš se čertů? Co se ti v noci zdá?“ Maminka Ti pak vysvětlovala, že starším lidem se netyká.

Tvoje máma byla krásná. A také hodně starostlivá, protože si s sebou celý život nesla trauma, že Tě jako neposedné batole tenkrát o Vánocích 1962 dostatečně neohlídala. Když Ti byl rok a půl, skočila jsi ze židle. Takové modré bytelné kuchyňské židle, jaké dnes už nejsou. Při odrazu sis stoupla příliš na kraj, židle se převrhla a opěradlo tě seklo do pravé ruky. Měla jsi do krve sedřený nehet na malíčku. Brečela jsi a Tvoje vyděšená máma Tě vzala rychle do nemocnice. Na chirurgii jí pan doktor Žížala řekl, že řešením je jen amputace, abys do pravačky nedostala sněť.

Byla to blbost. Rentgen jasně ukázal, že jsi kost neměla poraněnou. Dneska dokonce lékaři i uříznuté malíčky lidem přišijí a zachrání. Ale tehdy byla jiná doba a Tvoje maminka v rozrušení souhlasila… Takže Tvoje první vzpomínka je, jak Tě táta nese uprostřed zimy domů s obrovskou rukavicí. Na rukavici byla malá jahůdka a pod ní zavázaná ruka, na níž od té doby chyběl poslední článek pravého malíčku. Představ si, zrovna dnes jsem tu rukavici na půdě našla. Je neuvěřitelné, jak je strašně maličká…

Chtěla bych Ti říct, že i když dnes platikové umí na chirurgii zázraky, já ten malíček stále nemám. Stejně jako Tvoje nejmilejší panenka Ivanka, kterou jsi tehdy dostala od Ježíška. Ivanka nebyla žádná chodička nebo mrkačka, ale taková obyčejná panenka. Celá gumová s modrýma očima jako chrpy. Všude jsi ji s sebou nosila a jednou jsi nepříčetně brečela, když jsi Ivanku zapomněla na výletě v krkonošské horské chatě, takže pro ni táta běžel hodinu cesty zpátky. Ale malíček jsi jí ukroutila, aby byla jako Ty.

Vím o Tobě všechno. I to, jak jsi mě odepsala s počátkem tisíciletí. To je totiž hranice, kam až jsi byla ochotna ve své dětské kebulce dohlédnout. Ty i Tvoje mladlší sestra Eva. Vzpomínáš, jak Tě vždycky utěšovala, že v roce 2000 Ti bude "jen" devětatřicet. A přišlo Vám jakž takž snesitelné, že do třetího tisíciletí ještě nevstoupíš s tou děsnou čtyřicítkou na krku. Čtyřicetiletá stará ženská… Děti si nepředstavují, že budou staré. Nikdy si nehrají na babičku a na dědu, ale vždycky jen na mámu a na tátu.

Dovedla sis představit, že jednou budeš máma. Ivančina máma.

A svého tátu sis chtěla vzít za muže, protože byl nejlepší ze všech. Bezvadný prostě proto, že to byl Tvůj TÁTA!!! A fakt je, že najít jemu podobného Ti dá jednou v životě pořádnou práci.

Zdravím Tě z roku 2013. A protože vím, že máš ráda příběhy, příště Ti napíšu ten svůj. Příběh docela šťastné jednapadesátileté ženské. Chceš?

Dana

 

V Benešově 26. listopadu 1967

Milá Dano,

jaké je to být stará? Nezlob se, ale prostě Ti musím vykat. Určitě mi o sobě něco napiš. Tedy napište... Chtěla bych třeba vědět, jestli Vás uříznutý prst taky pořád tak zebe v rukavicích. Mně malíček bez bříška strašně bolí, když mrzne. Na druhou stranu si nikdy nepletu, kde je vpravo a kde vlevo. Paní učitelka zavelí vpravo v bok, chytnu se za kratší malík a hned vím, kam se otočit.

V jednapadesáti už asi máte hodně vnoučat, protože padesát zrovna bylo mé babičce, když jsem se narodila. Nosí šátek, krmí králíky, chodí každý den na hřbitov a peče buchty. Má bílé vlasy a ztvrdlé, mozolnaté ruce. Když mě hladí, škrábe to. Ale mám ji moc ráda. Zpívá lidové písničky a čte mi před spaním pohádky. Jaké čtete Vy vnoučatům pohádky?

V cukrárně na Malém náměstí v Benešově mi babička zrovna minulý víkend koupila jahody se šlehačkou, ačkoliv jsem chtěla čokoládový košíček. Tak jsem ho loudila na slečně, co ho jedla u stolku vedle. Babička mi vysvětlila, že loudit se nesmí, takže od té doby už neloudím. Ale jestli máte vnučku, tak jí určitě někdy ten čokoládový košíček kupte. I když jsou jahody skvělé, děti mají rády, když si mohou samy dobroty vybírat.

Taky jí čtěte před spaním Mauglího a ne pohádky o čertech, protože v noci se o nich mohou zdát malým holkám děsné sny. A ještě jednu důležitou věc: Když chodíme s babičkou na hřbitov, ukazuje mě a chlubí se se mnou všem babkám, které potkáme. Při tom mě štípe pod sukní do prdelky, jako kdybych byla nějaké mimino. Jestli máte nějakou vnučku, tak jí to rozhodně nedělejte.

Dáda

 

 

Autor: Dana Emingerová | čtvrtek 3.1.2013 17:32 | karma článku: 18,09 | přečteno: 1067x
  • Další články autora

Dana Emingerová

Jak Evka snědla tátovi Arnoštovi kus románu

Přestavuju si Arnošta Lustiga, jak si na obláčku listuje novou knížkou o sobě. Jmenuje se Arnoštova cesta a vtipně s nadhledem provází životem slavného spisovatele.

9.2.2024 v 15:24 | Karma: 14,17 | Přečteno: 330x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Happy Birthday

17. listopadu 1989 byl pátek. Ještě ráno to byl takový obyčejný pošmourný den. Pamatuješ si to naprosto přesně, protože v ten pátek, kdy začala „Sametová revoluce“, umřelo dítě.

17.11.2022 v 9:20 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1868x | Diskuse| Osobní

Dana Emingerová

V houbařské pasti

Omámeni mochomůrkou hlízovitou jsme se srovnávali s možností, že nám třeba zbývá už jen pár hodin života...

15.8.2022 v 8:24 | Karma: 27,56 | Přečteno: 2986x | Diskuse| Společnost

Dana Emingerová

V osmadevadesáti odešla Hana, statečná sestra Arnošta Lustiga

Stojím v Truhlářské ulici v centru Prahy před domem číslo 20. Tady žil po válce spisovatel Arnošt Lustig se svou maminkou a starší sestrou Hanou. Zvoním ve třetím poschodí u dveří s vizitkou Hana Hnátová. Je jaro roku 2011...

6.8.2022 v 12:44 | Karma: 38,78 | Přečteno: 4429x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Za střípky z úsvitu českých dějin vděčíme rodinným vraždám

O počátcích českého státu bychom nevěděli nic, kdyby Boleslav nedal zabít knížete Václava a Drahomíra nedala zavraždit Ludmilu a kdyby se obě tyto oběti nezařadily do zástupu svatých. O světcích se totiž musely psát legendy...

23.1.2022 v 13:53 | Karma: 20,24 | Přečteno: 603x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 14,17
  • Průměrná čtenost 2325x
Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Seznam rubrik